Hoeveel kost houtskeletbouw?

Houtskeletbouw heeft de wind duidelijk in de zeilen. Echt verwonderlijk is dat niet als je de lange lijst met voordelen bekijkt. Maar is houtskeletbouw ook goedkoper dan traditioneel bouwen? Of geldt net het omgekeerde? Houtskeletspecialist Dewaele Woningbouw hakt voor eens en altijd de knoop door.

Meer voor dezelfde prijs

Een houtskeletbouw is niet duurder dan een traditionele bouw, maar ook niet goedkoper. De prijs zit dus op hetzelfde niveau. Bij een houtskeletwoning krijg je wel heel wat extra voordelen. Met stip op één: je woning is voor dezelfde prijs beter geïsoleerd en luchtdichter en dus een pak energiezuiniger. Dat vertaalt zich in een lagere energiefactuur. Door het grondige voorbereidende proces kom je ook niet plots voor verrassingen te staan. De definitieve eindprijs staat namelijk samen met de timing in het contract.

De prijs per m² bij houtskeletbouw

Bij houtskeletbouw mag je uitgaan van een richtprijs van 1.350 euro per m² voor een afgewerkte woning. Dat gemiddelde schommelt in functie van een aantal factoren, zoals de grootte. Zo zal de vierkantemeterprijs van een groter huis lager zijn dan bij een compacte woning. Bepaalde kosten zoals de verwarmingsketel, de keuken of de ventilatie zijn namelijk zo goed als identiek bij grote en kleine woningen. Ook de complexiteit van de architectuur speelt mee. Hoe groter de ramen en hoe talrijker de uitsparingen, hoe duurder. Dat geldt ook voor een luxueuzere smaak en een hogere afwerkingsgraad. Kies je dus voor specifieke technische of esthetische details, dan hangt daar onvermijdelijk een prijskaartje aan vast.

Hoeveel kost een houtskeletwoning in totaal?

Op basis van de richtprijs hierboven bouwt bouwbedrijf Dewaele al houtskeletwoningen vanaf 225.000 euro zonder btw. De bewoonbare oppervlakte, de materiaalkeuze, het woningtype (vrijstaand, halfopen of rijwoning), het buitenschrijnwerk, de bouwformule en de werken die je eventueel zelf uitvoert, bepalen het finale kostenplaatje. Dat dit oploopt naarmate je groter, luxueuzer en complexer bouwt, is logisch, maar sneller dan bij traditioneel bouwen schiet de prijs niet de hoogte in. In ruil bouw je een kwalitatieve, energiezuinige én betaalbare woning.


Alle bouwtechnische voordelen van houtskeletbouw op een rijtje

In een land waar baksteen koning is, werd houtskeletbouw lange tijd als een buitenbeentje beschouwd. Dankzij overwegingen van onder andere energetische en ecologische aard heeft houtskeletbouw de laatste jaren een sterke inhaalbeweging ingezet. Bouwtechnisch gezien biedt het procedé een pak aantrekkelijke voordelen. Sibomat, marktleider en innovator in houtskeletbouw, zet ze voor jou graag op een rijtje.

Hout is van alle tijden

Een warm en veilig onderkomen is steeds één van de basisbehoeften geweest waardoor de mensheid sinds haar ontstaan verder kon evolueren. Hout speelde daarbij een belangrijke rol. Denk maar aan de oudste nederzettingen en prehistorische paaldorpen. Veel van die oude, historische constructies zijn tot op vandaag vrijwel intact gebleven. De voordelen van hout als bouwmateriaal worden ook nu nog erg geapprecieerd, onder andere bij lage-energie- en passiefwoningen. Ontdek hier de grondslagen van een hedendaagse houtskeletwoning.

Doordachte wandopbouw

De wanden vormen het hart en de bloedsomloop van een hedendaagse houtskeletbouw. Hout is een licht bouwmateriaal waardoor er weinig beperkingen opgelegd worden aan de wanddikte en je volop kan inzetten op thermische prestaties. Sibomat heeft een eigen wandopbouw ontwikkeld. De wand bevat niet enkel de isolatie, ook de nodige kepers, platen en folies zijn erin verwerkt. Bovendien is er de mogelijkheid om een aparte leidingspouw te voorzien. Dit om bekabelingen en doorvoeren aan te brengen zonder de dampschermen te perforeren.

Licht en stevig

Een wandopbouw in hout is beduidend lichter dan een traditionele constructie in steen of beton. Ondanks hun lagere gewicht beschikken houten wanden over een grote draagkracht en structurele stevigheid. Een lichte constructie maakt dat er minder eisen worden gesteld aan de fundering. Afhankelijk van de bodemgesteldheid kan dit leiden tot een aanzienlijke besparing op je bouwbudget. Bij een renovatie of uitbouw van een bestaande woning speelt het gewicht ook in het voordeel van houtskeletbouw. Zo wordt het procedé vaak toegepast om een extra verdieping bovenop een bestaande woning te plaatsen.

Snel bouwproces

Houtskeletbouw laat toe om snel te werken. Meestal bedraagt de termijn tussen montage van de woning en oplevering slechts 5 tot 6 maanden. Dit is mede te danken aan het feit dat Sibomat wanden en andere elementen prefabriceert in ateliers. Hierdoor wordt de opbouwtijd op de werf gereduceerd en is het bouwproces minder afhankelijk van de weersomstandigheden. Met geen enkel ander bouwproces kan je een woning in zo’n korte tijd wind- en waterdicht maken.

Droog bouwprocedé

Bij traditionele woningbouw worden grote hoeveelheden water gebruikt voor de aanmaak van mortel, beton en pleisterwerk. Dit water hoopt zich onder andere op in wanden en binnenmuren en verdwijnt pas na intensief gebruik van bouwdrogers. Zolang de binnenmuren vochtig zijn, heeft het ook geen zin om met de binnenafwerking te starten. Bij houtskeletbouw heb je geen water nodig tijdens het bouwproces. Je woning kan meteen afgewerkt worden langs binnen, wat voor een aanzienlijke tijdsbesparing zorgt.

40 jaar ervaring

Sibomat, met toonzalen in Zulte en Zandhoven en kijkwoningen in Vlaanderen en Wallonië, heeft in een periode van 40 jaar een ruime expertise weten op te bouwen in houtskeletbouw. Meer dan 7.000 gerealiseerde woningen bewijzen ontegensprekelijk de talrijke voordelen van hout als bouwmateriaal, ook met het oog op de strenge BEN-doelstellingen voor 2020.

Duurzaam bouwen voor uw woning

U zoekt een architect in duurzaam bouwen – duurzaam wonen? Architect Gruwez, de architect uit Oudenaarde en Gent is één van de aanbevolen architecten in duurzaam bouwen in Vlaanderen. Gebruik onze website voor meer info en voorbeelden in duurzaam wonen. Ons bureau is gespecialiseerd in het ontwerpen van duurzame woningen – duurzaam gebouwd. U kan hier ook een kennis maken met onze duurzame bouwstijlen en aanverwante activiteiten vinden.

Kies voor bijna energie neutraal bouwen voor Architect Gruwez: vertrouw op ons advies voor het ontwerpen en bouwen van een BEN woning!

In eerste instantie beschermt een alarmsysteem tegen inbraak. Daarnaast kunnen we ook nog branddetectoren koppelen aan het alarmsysteem. Het grote voordeel is dat je bij brand een melding krijgt op je GSM. Als je aangesloten bent op een meldkamer dan verwittigt deze onmiddellijk de meldkamer. Finaal kan een alarmsysteem je ook beschermen tegen wateroverloop, gaslekken, CO2 vergiftiging enz. Camerabewaking aanvragen kan zeer eenvoudig hier.